Sony VAIO PCG-FX109K recensie

De PCG-FX109K is het vlaggenschip van Sony’s FX100 serie notebooks en biedt kracht en mogelijkheden, zonder ernstig afbreuk te doen aan de draagbaarheid. Voor £ 2.809 (ex. BTW) betaalt u heel fraai voor dit alles, maar als je op zoek bent naar een volledig uitgeruste desktop vervangende notebook en je bent bereid om te betalen voor het bent, kijk dan niet verder.

Dit is geen ultraportable: met een gewicht van 3,1 kg minimum en het meten van 32.4cm door 26.6cm door 5.5cm het is noch klein, noch licht – en het wordt zwaarder als je de floppy drive of een tweede accu op te nemen. Maar wat Sony heeft weten te passen in dit geval is vrij opmerkelijk.

De 15in. TFT-scherm heeft een native resolutie van 1400 bij 1050 pixels, die alleen door Dell’s top-of-the-range Inspiron 8000 wordt overtroffen met zijn 1600 door 1200 pixel scherm. Om het scherm te passen in het deksel, de bezel is slechts een centimeter breed, maar gelukkig het deksel zelf is heel stijf, waardoor de kans op beschadiging tijdens het transport moet een minimum te beperken. In aanvulling op de standaard VGA-aansluiting op het achterpaneel, is er ook een TV-out aansluiting, zodat u om presentaties te maken op een tv-scherm, of kijken naar een dvd-film. Een meegeleverde adapter kabel voor de TV-out-poort wordt aangesloten op een composiet video-aansluiting.

De vaste optische station is een gecombineerde DVD-ROM / CD-RW drive, die moet betrekking hebben de meeste behoeften. Er is ook een floppy drive ingebouwd, maar dit kan worden verwijderd en vervangen door een gewicht saver als je het niet nodig hebt. U kunt ook de sleuf gebruiken voor een tweede accu. De 30GB IBM TravelStar 30GT harde schijf is een 4,200rpm UltraATA / 66-apparaat. Dit is niet zo snel, en in een notebook uitgerust voor videobewerking dat u misschien iets sneller verwachten.

De FX109K is voorzien van een 400Mbit / s i.LINK (IEEE 1394) -interface, die met name bedoeld voor het aansluiten van digitale videoapparatuur. U kunt zich ook hechten externe harde schijven of gebruik maken van de aansluiting voor snelle netwerken, aangezien TCP / IP is geïnstalleerd. Meer conventionele netwerken wordt verzorgd door een ingebouwde 10 / 100Mbit / s Ethernet-verbinding, en er is een interne V.90 modem te voorzien. Er zijn twee USB poorten, een aan elke zijde van het achterpaneel, plus seriële en parallelle poorten, maar geen PS / 2 of infrarood poorten. Een paar van de CardBus-compatibele Type II PC Card-sleuven mag geen optie niet reeds in deze notebook, inclusief behandelen zoals 802.11b draadloze netwerken en Bluetooth-connectiviteit. Vreemd genoeg voor Sony, is er geen Memory Stick-sleuf in de FX109K.

Voeden van al deze hardware is een 850MHz Mobile Pentium III-processor. De FX109K wordt geleverd met 128 MB SDRAM en leeg, het verlaten van een SO-DIMM-sleuf vrij voor uitbreiding tot een maximum van 512 MB. Deze combinatie geeft een respectabel bedrijf Winstone score van 26.3 – niet de snelste die we hebben getest met alle middelen, maar snel toch. Met een enkele batterij krijg je iets meer dan twee uur gebruik op vol vermogen. Dit is niet geweldig, maar levensduur van de batterij kan worden uitgebreid via Intel’s CPU SpeedStep-technologie en door het oordeelkundig gebruik van instellingen voor energiebeheer.

Windows 2000 Professional is voorgeïnstalleerd en Sony bundelt een reeks van veelal beeld-gerelateerde software. Dit omvat MovieShaker en Adobe Premier 5.1 LE voor videobewerking, PictureGear voor stills en InterVideo WinDVD software MPEG-speler. DVgate maakt video-opname via de i.LINK-interface, en Adaptec Direct CD en Easy CD Creator kunt u schijven met de CD-RW drive te creëren.

De VAIO PCG-FX109K biedt tal van functies en levert de prestaties om hen te steunen. Echter, het doet dit op een forse prijs, zelfs voor een desktop vervangend systeem.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop