Aandeelhouders onside, eindstrijd NBN’s weefgetouwen

En zo geschiedde dat na jaren van openlijke vijandigheid en moeizaam onderhandelen, werd de laatste zegel geschonden en Telstra kwam oog in oog met zijn nemesis eindelijk. Toch, terwijl een baas gevecht tussen Sol Trujillo en Graeme Samuel nog meer episch zou kunnen geweest zijn, is er geen contant maken van de pure drama dat zal rijden op de komende weken als Telstra CEO David Thodey en de Australische Concurrentie en Consumer Commission (ACCC) kop Rod Sims beslissen wie zal ontstaan ​​als overwinnaar op de lange weg naar het NBN.

Het is een climax strijd waardig ritten alle grote helden ‘- je weet wel, Thor versus Loki, The Bride vs. Bill, Luke Skywalker vs. Darth Vader, Scott Pilgrim vs the World – die onschadelijk genoeg beginnen, maar veer in open oorlogvoering door de vaak gewelddadige sequenties van gebeurtenissen met betrekking tot verraad, verraad en zelfontdekking. En, zoals zo vele verhalen van de verloren zoon en het zwarte schaap terug te keren naar de familie, deze eindigt met de finale gezicht weg tussen Telstra – de ex-monopolist die nooit echt geleerd om eerlijk te spelen in onze competitieve markt – en de ACCC – de sheriff bij het aanbreken van de deregulering aangesteld om Telstra dwingen eerlijk te spelen, maar tot nu toe vervloekt met een levenslange voorraad van dummy kogels.

dat instrument waarmee Telstra de voorwaarden van de door de overheid opgelegde Seppuku zal bepalen – de laatste twistpunt, nu die vervelende en hard gedaan door aandeelhouders uit de weg, zal Telstra structureel onderneming scheiding (SSU) zijn. Toch, terwijl de aandeelhouders stemmen in het voordeel van Telstra’s deal met NBN Co was absoluut doorslaand – 99,45 procent bevestigend niet echt vertrekken Malcolm Turnbull veel om mee te werken – de stappen die nog rest voor de structurele scheiding onderneming (SSU) is gefinaliseerd zal alleen bepalen wat voor soort NBN we eindigen met.

Terwijl de aandeelhouders stemmen in het voordeel van Telstra’s deal met NBN Co was absoluut overweldigend, is de stappen die nog rest voor de SSU afgerond zal bepalen wat voor soort NBN we eindigen met.

Het is uitgespeeld precies zoals Internode MD Simon Hackett zei dat het zou op de Top CommsDay eerder deze maand, toen hij waarschuwde dat de stemming aandeelhouder was voorbarig, omdat de SSU – die oorspronkelijk door Telstra werd ingediend, en onmiddellijk verworpen door de ACCC en de rest van de industrie als onvoldoende – was nog steeds erg veel in de lucht. De ACCC wacht nu Telstra een herzien document, dat vandaag Thodey aangegeven zal gebeuren binnen een week of zo in te dienen.

Natuurlijk – en hier zit hem de kneep – er is geen garantie dat een herziene SSU de belangen van de industrie en de concurrentie regulator zal aanpakken. Als Telstra de strijd op leven en dood weerstand strategie blijft als in het verleden, zal het kleine concessies te doen in een reeks van opeenvolgende ontwerpen waarbij elke geeft zo weinig grond als mogelijk. Aangenomen dat de definitieve goedgekeurde versie is grotendeels hetzelfde als degene die ACCC verworpen Telstra lot wordt gecementeerd.

Het ding is – en beide Hackett en Telstra weet dat dit heel goed – als de laatste SSU is veel anders dan de huidige, als het lijkt het moet worden, Telstra zal nodig zijn om deze terug te brengen naar haar aandeelhouders. Dit betekent maanden en maanden van vertraging, en dat is het laatste wat de regering moet nu, die net een grote aankondiging over de NBN’s roll-out in de komende 12 maanden.

Deze situatie vormt de huidige strijd, die Hackett gekenmerkt als “chantage”, en ik zou waarschijnlijk te classificeren als “patstelling”. Hoe dan ook, Telstra speelt de situatie voor iedereen het kan: getuige zijn van de formulering in haar persbericht, waarin Telstra voorzitter Catherine Livingstone waarschuwde dat “we blijven geloven dat geen enkele van de kwesties die door de ACCC ten opzichte van de SSU is onoverkomelijk , en dat ze kunnen worden opgelost op een manier die in overeenstemming is met ons principe van de bescherming van de aandeelhouderswaarde. echter, als een materiële veranderingen voordoen, zullen we ervoor zorgen dat aandeelhouders hebben een kans om te overwegen en te stemmen op hen.

Als de ACCC accepteert een materieel onvoldoende Telstra-schreef SSU aan de NBN voor eens en altijd vooruit te helpen, zijn er reële risico dat de scheiding onvoldoende zal worden ontworpen, en de toekomst van de industrie zal worden bedreigd. Maar als de ACCC afwijst, riskeert hij duwen Telstra terug in een eindeloze reeks van verduistering en vertragingen van onbepaalde duur als het eruit ziet voor nog een mandaat aandeelhouder, kan dit de NBN ontsporen en help Telstra kopen zelfs meer tijd om haar activiteiten te renoveren, zoals het is gedaan woedend met zijn versneld evolutie op lange termijn (LTE) en corporate rebranding.

Dat gezegd hebbende, raad Telstra is niet helemaal vrij om te handelen straffeloos, hoewel Thodey werd onlangs geciteerd die zei dat hij weg zou lopen van het NBN Co deal als Telstra en de ACCC niet hun verschillen kunnen worden opgelost, ziet hij nu een dilemma van zijn eigen.

Thodey wordt nu geconfronteerd met een dilemma … als hij en de raad van bestuur beslist om de deal te annuleren, ze zouden handelen in directe tegenspraak met de uitdrukkelijke wens van de aandeelhouders … Dit zou in theorie leiden tot een verlies aan vertrouwen in de gehele raad van bestuur, dwingt managers van het bedrijf af te treden.

Telstra aandeelhouders hebben immers resoundingly aangegeven hun steun voor de scheiding en push van het bedrijf in de richting van het NBN. Als hij en het bestuur besloten om de deal te annuleren, dan zouden ze handelen in directe tegenspraak met de uitgedrukte belangen van de aandeelhouders – en harde gegevens suggereren dat ze zouden optreden tegen de beste financiële belangen van de vennootschap. Dit zou in theorie leiden tot een verlies aan vertrouwen in de gehele raad van bestuur, waardoor leidinggevenden van het bedrijf af te treden en de aanzet te geven tot een tijd van grote turbulentie voor het bedrijf.

Geen wonder dat de Coalitie van de concurrerende luchtvaartmaatschappijen verplaatst zo snel Thodey durven goed op zijn dreigement te maken, voor Telstra weg van de deal lopen nu zou een ramp zijn voor alle betrokkenen.

Toch kan men zich afvragen hoe de komende weken zal spelen uit. Zal Telstra rustig gaan en toegeven meer terrein, zodat iedereen die betrokken is gewoon aan de slag gaan? Of zal het blijven aandringen op zijn visie van afscheiding totdat de regering ofwel rolt over en accepteert een ondermaats SSU – of totdat hij gooit voorzichtigheid aan de wind en neemt het mes om Telstra alsof het geprobeerd te doen voor een decennium?

Wat denkt u dat er nu gebeuren? Kan Telstra draai deze situatie aan haar grillen? Of heeft de regering uiteindelijk won eindelijk?

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’