SAP services roadmap

Aangezien ik vaak minder dan aardig voor SAP, voor een keer laat me uitdelen sommige applaus aan het bedrijf op de hielen van de overname van Frictionless Commerce vorige week. Zijn pragmatische benadering van software services misschien niet een die ik ben het eens met, maar als ik SAP liepen, het is vrij veel precies de strategie die ik zou volgen, ook.

Ik gebruik de term ‘software services’ met opzet. SAP’s beweegt in de SaaS-ruimte binnen een veel bredere context worden bekeken, is SAP neemt een moeilijkere (en moedige) route van de belangrijkste daarvan is de Enterprise Services Architecture (ESA) strategie met het NetWeaver platform in de kern. SAP is het verplaatsen van de gehele applicatie-stack naar een services architectuur. Of individuele diensten of toepassingen binnen die algemene architectuur van buitenaf of op locatie worden gehost is uiteindelijk niet relevant (als je wilde slim te zijn, zou je kunnen zeggen, ‘noch hier noch daar). De belangrijkste mijlpaal te geven is de service-enablement (dat is waarom SAP is zo te popelen om haar klanten te overtuigen – of een aantal van hen op zijn minst – te upgraden naar de NetWeaver-platform). Zorgen over waar later gastheer van de diensten.

De overname van Wrijvingsloze verdubbelt het aantal applicaties die SAP biedt nu on-demand van de ene (CRM) tot twee (het toevoegen van Supplier Relationship Management – SRM). Maar dat was niet SAP’s motief, die Procurement Central blogger Dave Stephens genageld in een korte posting vorige week; SAP SRM heeft eindelijk Sourcing & Contracts. Het punt van de deal is om vitale ontbrekende functionaliteit aan SAP SRM aanbod. Verdere analyse geplaatst door Spend Management blogger Jason Busch en AMR analist Mickey North Rizza blijkt dat

Dat laatste punt is belangrijk: SAP heeft een vendor on-demand gekocht, omdat het nodig is om de functionaliteit te bieden, niet omwille van een expliciete strategie om te omhelzen on-demand. Ik maakte de punt bij het schrijven over de keuzes geconfronteerd met enterprise software vendors voorgaande maand: on-demand is bijzonder goed geschikt voor toepassingen die vereisen “de mogelijkheid om de functionaliteit en informatie uit vele verschillende externe diensten samen te brengen en te koppelen in de enterprise applicatie-infrastructuur. ” Als SAP verdiept zijn functionaliteit in dit soort toepassingsgebieden, hoe meer verstrikt zal worden met on-demand aanbod.

Inderdaad, was dit al zichtbaar vorige week in een aantal partner aankondigingen. Een tweede posting door Jason Busch benadrukte Ariba’s NetWeaver certificering voor haar leverancier netwerk (ASN)

Een andere nieuwe samenwerking was met Emptoris, de Frictionless rivaal die SAP vermoedelijk gevonden te duur om te kopen, maar waarvan aanbod is blijkbaar hoog gewaardeerd door de meeste waarnemers.

Het verhaal achter deze samenwerking brengt ons terug naar de NetWeaver en ESA context die ik eerder noemde. On-demand leveranciers zijn natuurlijke partners voor het NetWeaver milieu omdat ze native service-oriented. SAP verschuiving naar een op services gebaseerde architectuur is voorbestemd om grote aantallen on-demand-leveranciers in het ecosysteem, ongeacht SAP denkt aan het model te brengen.

(By the way, nu dat SAP een van haar partners heeft gekocht, dat ecosysteem zal nu worden nog aantrekkelijker te maken voor VC-gefinancierde spelers. En voor het geval het niet, SAP heeft tegelijkertijd aangekondigd een nieuw fonds van haar eigen om te investeren in ondernemingen in de NetWeaver ecosysteem).

Dus SAP’s strategie met betrekking tot on-demand is om het model waarbij de marktomstandigheden dicteren omarmen. Hetzij in antwoord op een competitieve omgeving waar klanten vragen om on-demand (zoals in CRM) of die biedt meer kosteneffectieve en beheersbare functionaliteit dan lokale alternatieven (zoals in deze voorbeelden SRM). Het is duidelijk dat de twee factoren zullen regelmatig overlappen.

Mijn punt van onenigheid met SAP is zijn standpunt dat on-demand is niet meer of minder dan een inzet optie. Vandaar dat SAP bestuurslid Leo Apotheker’s commentaar, gemeld door Zoli Erdos “na verloop van tijd alle SAP’s aanbod zal ter beschikking worden gesteld in de ‘hybride’ model ‘, die stelt klanten in staat om weer terug te glijden naar believen van on-premise software om een ​​gehoste service en vervolgens op een later tijdstip (een begrip dat Bill Gates noemt ‘server = dienst’). Was het maar zo eenvoudig.

Op de lange termijn, hoewel, het maakt niet uit, omdat SAP hoe dan ook streeft naar een services architectuur. Het is gewoon een moeilijk (en moedige) route om er te komen. Zodra uw aanvraag architectuur is echt service-enabled, het niet langer van belang indien een van deze diensten zijn gevestigd. Veel klanten van SAP’s zijn groot genoeg om hun datacenter operaties die bij de service-provider schaal. Degenen die niet zal typisch voorkeur maken van externe diensten. In veel gevallen zullen de ondernemingen uitgevoerd in-house services, maar aanmelden voor externe leveranciers als een fallback.

De grote vraag is of SAP kan re-engineeren van de software snel genoeg (maar niet zo snel dat het laat haar klanten achter), en toch blijven concurreren met inheemse on-demand leveranciers waarvan de productontwikkeling niet wordt tegengehouden door legacy migratie factoren . Mijn buikgevoel is dat SAP tweede zal komen in deze race, maar wat andere keus heeft het? Het moet de belangen van haar bestaande klanten te beschermen en geef ze een realistisch migratiepad. In zijn schoenen, zou ik precies doen wat het doet.

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf

Wrijvingsloos was in de problemen en zo lijkt het SAP was in staat om goedkoop te kopen; Het was niet de meest geavanceerde aanbod in de markt, maar is de meest open om maatwerk; De meeste leveranciers die dit soort functionaliteit doet het on-demand.

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf