Wipro revamps telecom biz om zich te concentreren op de diensten

Indiase IT gigant Wipro Technologies is de herstructurering van haar miljard dollar telecom business, een verschuiving van telecom producten naar diensten, zelfs als de wereldwijde markt voor telecomapparatuur ziet een vertraging van de vraag.

Tech industrie; Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen; After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar; tech industrie, British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval

The Economic Times meldde dinsdag Wipro is van oudsher gericht op het product engineering voor telecom leveranciers van apparatuur, maar het is nu van plan om zich te concentreren op de dienstverlening aan klanten, zoals telecom operators. Dit betekent dat het aanbieden van diensten op mobiele breedband, telecom analytics, customer experience management, systeemintegratie, netwerk-optimalisatie, en het maken van hardware interoperabele verschillende platforms, het toegevoegd.

“Eerder, 100 procent van onze omzet kwam uit de verkoop van dozen. Maar een verschuiving gebeurt nu van producten naar diensten. Diensten vormen nu ongeveer 25 procent van onze business”, Jayanta Dey, wereldwijd hoofd van consulting, oplossing en de praktijk eenheid, telecomapparatuur vendor verticale bij Wipro Technologies, vertelde het persbureau.

Hij voegde eraan toe dat voor sommige klanten, ongeveer 40 tot 50 procent van haar activiteiten komen uit diensten. Dit komt omdat klanten niet hun begrotingen toe en willen ervoor zorgen dat onderzoek en ontwikkeling (R & D) dollars die ze hadden geïnvesteerd blijft geef ze terugkeert, Dey uitgelegd.

Onder verwijzing naar cijfers van Gartner, de Economic Times zei dat de wereldwijde markt voor telecomapparatuur is het zien van een vertraging, groeit met 6,9 procent dit jaar ten opzichte van 7,2 procent in 2011. Een ander onderzoeksbureau Frost & Sullivan zei verschillende leveranciers zijn ofwel geld te verliezen of stoppen met het bedrijf, het toegevoegd.

Een apart verslag van Forbes op dinsdag zei Wipro’s strategie shift was een beweging om zich buffer tegen de crisis in Europa, dat is de thuisbasis van enkele van de grootste netwerk van klanten, waaronder Ericsson, Nokia Siemens Networks (NSN), en Siemens.

Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren’

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval