ZTE in FBI sonde voor naar verluidt de verkoop van spy kit aan Iran

Chinese telecom gigant ZTE is in het kader van een strafrechtelijk onderzoek door de FBI, slechts een maand nadat het bedrijf bleek te zijn onder het toeziend oog van een Amerikaanse Ministerie van Handel onderzoek.

Een document overgenomen door de website The Smoking Gun toont de FBI heeft aanwijzingen dat ZTE verkocht verboden US apparatuur aan Iran — zoals technologie waardoor Teheran om te spioneren op zijn eigen burgers — gevonden en probeerde te ontwijken de Commerce Dept.’s onderzoek door het bedekken van het bewijs.

Het document toont fragmenten uit een FBI beëdigde verklaring met ZTE Amerikaanse general counsel Ashley Kyle Yablon, die het fluitje blies op het bedrijf, waar de documenten versnipperen en veranderen paklijsten werden genoemd.

Hij merkte ook op hoe ‘ZTEC [sic] konden telefoons met US-vervaardigde onderdelen te’ verbannen ‘landen te verkopen “door het creëren van een netwerk van sub-bedrijven. Yablon verdacht set ZTE een ‘sub’-bedrijf in China het Amerikaanse vervaardigde onderdelen te kopen in het kader van het embargo, en een apart bedrijf naar de afgewerkte producten te leveren aan Iran.

Hardware- en softwarecomponenten van Microsoft, HP, Oracle, Dell, Cisco en Symantec werden verscheept naar Iran door ZTE, volgens een 907-pagina paklijst document door Reuters ontdekt.

Reuters eerst gemeld in maart van dat Shenzhen-based ZTE verkocht een surveillance systeem om Irans grootste telecommunicatiebedrijf — deel eigendom is van Teheran — dat zou toelaten Teheran naar vaste en mobiele communicatie te controleren, samen met internetverkeer.

Het Commerce Dept gedagvaard ZTE kort na het bericht van Reuters, volgens niemand anders dan zichzelf Reuters.

In juni, wetgevers uit het Amerikaanse House Intelligence Committee uitgegeven brieven aan ZTE waarin zij haar bezorgdheid over haar relatie met de Chinese regering volgende rapporten van de staat hacking in telecom netwerk van het land in een poging om de buitenlandse en economische gegevens te verwerven.

Een in China gevestigde woordvoerder van; ZTE vertelde de website eerder dit jaar, dat het bedrijf op dit moment in Iran is het beperken van de ontwikkeling van het bedrijfsleven, maar benadrukte dat “de specifieke kenmerken van dit proces momenteel werden herzien en de details worden nog afgerond”.

Veiligheid;? Perth cop toegankelijk beperkt computer, Legal;? Koreaanse hooggerechtshof beslist ex-Samsung werknemer leukemie gevallen niet verwante werken, Enterprise Software;? Linus Torvalds ‘haat-liefde verhouding met de GPL, Banking; Google wil gegarandeerd onderhandelingen bescherming tegen Australië grote banken

ZTE blijft de tweede grootste telecom-apparatuur maker in China, en de vierde grootste fabrikant van de telefoon, volgens comScore cijfers.

? Perth cop benaderd beperkt computer

? Koreaanse hooggerechtshof beslist ex-werknemer Samsung leukemie gevallen niet gerelateerd werk

? Linus Torvalds ‘haat-liefde verhouding met de GPL

Google wil gegarandeerd onderhandelingen bescherming tegen Australië’s grote banken