Morgen tech hubs: De bonus pot inspirerende Polen frisse IT centra brouwen

Delen van Polen bereiden zich voor om zich te vestigen als technologie en R & D-centra in een poging om meer geld uit Europa aan te trekken.

Het kader van een Europees initiatief om de recessie getroffen delen van het continent te verjongen, worden de regio’s worden aangemoedigd om “vinden hun eigen industriële en technologische niche in de wereldwijde markt” door zich te richten op een zogenaamde “slimme specialisatie”. Vanaf volgend jaar moet alles volgens plan verloopt, de Europese regio’s die kies een slimme specialisatie in staat zijn om toegang te krijgen tot extra middelen zullen zijn.

commissie van het Europees Parlement voor het regionale beleid herziet momenteel nieuwe wetten die zou verleiden Europese regio’s om hun slimme specialisatie te kiezen – meestal gericht op R & D en technologie-strengen – door het aanbieden van 10 procent op de top van een regionale financiering die zij van de EG-subsidie ​​zwembaden, waaronder de get structuurfondsen.

Moet de wet pas parlement, zou de deur openen voor de gebieden van Europa die behoefte hebben aan ontwikkeling voor toegang tot een 10 procent bonus op de top van een regionale fondsen ze bekroond met de subsidies zwembad van circa € 322bn voor de periode 2014-2020, voorstanders van het plan zeggen. Interessant, zal die bonus hebben buiten de regio die het wint worden geïnvesteerd: in de praktijk, dat zou kunnen betekenen krijgen de leerlingen een studiebeurs om deel te nemen aan uitwisselingen met andere regio’s, of dat een regio zou de productiecapaciteit te kopen in een ander.

Volgens de Nederlandse Europese Volkspartij Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, rapporteur en onderhandelaar voor de Europese structuurfondsen en het Europees Investeringsfonds, is het plan bedoeld om de concurrentie te bevorderen.

Europa moet ervoor zorgen dat het niet te missen op het omzetten van de beschikbare kennis in producten en diensten, die zou resulteren in dergelijke toepassingen te gaan naar landen als India en China, “zegt hij.” Het idee achter slimme specialisaties is om de partijen aan te sluiten die kunnen die conversie te maken.

De slimme specialisatie bonus wordt geleverd als onderdeel van de Europa 2020-groeistrategie. Terwijl in het verleden heeft de strategie onder kritiek komen te langzaam, afzonderlijke regio’s zie geen nieuwe mogelijkheid om te investeren in meer economisch duurzame projecten als een bonus.

Poolse regio’s zijn bijzonder enthousiast, aldus Van Nistelrooij, met veel van hen al hun specialisatie hebben gedefinieerd voor 2014 verder. Klein-Polen, en de hoofdstad Krakau, al besloten om te kiezen steeds een IT-hub als zijn slimme specialisatie vorig jaar. Tijdens de laatste begroting van de EG, 2007-2013, was Klein-Polen al een van de big spenders van de regionale fondsen, het krijgen door middel van een totaal van € 1,5 miljard, waarvan € 1,3 miljard rechtstreeks afkomstig uit Brussel.

En slimme specialisaties waarschijnlijk niet beperkt blijven tot minder Polen. “In overeenstemming met de doelstellingen van de Europa 2020-strategie, verwachten we een aanzienlijke toename van de uitgaven voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap,” minister van de regionale ontwikkeling van het land, El? Bieta Bie? Kowska, zei onlangs.

Het aantal Poolse banen in de zakelijke dienstverlening is ingesteld op de klim voort te zetten, ondanks een downbeat economische prognose in het land en de uitdagingen van lagere lonen landen in de EU.

Hoewel het idee van het houden van de afzonderlijke regio’s om bepaalde specialisaties (met inbegrip van R & D en IT) is niet geheel nieuw, moet de voorgestelde bonus op regionale financiering wat te verleiden om meer te richten op hun sterke punten. De hoop is zal de afzonderlijke regio’s te verleiden om samen te werken met andere regio’s die dezelfde deskundigheid dragen, variërend van uitwisselingen om de samenwerking in R & D.

Met de extra geld, zal IT-bedrijven minder van een financiële drempel ervaren om het openen van extra R & D-centra in andere regio’s – bijvoorbeeld omdat een nabijgelegen universiteit produceert meer afgestudeerden met de specialiteiten die het nodig heeft.

Tech industrie; Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen; After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar; tech industrie, British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval

Wedstrijd

Vorig jaar, een IBM-vertegenwoordiger vertelde Central European Processing dat Polen is vooral sterk in technische sectoren, zoals veiligheid van het netwerk, maar het kon beter van het beheer van de dingen te doen. Het nieuwe programma zou opnieuw in theorie betekenen dat de Poolse universiteiten zijn minder onder druk te hebben om uit te blinken in dat gebied zo goed, en gewoon concentreren op wat ze goed in zijn reeds, samen met andere regio’s in de gaten op te vullen.

Polen is met name actief in het definiëren van regionale specialisaties en verhuizen naar extra middelen krijgen, zegt Van Nistelrooij. “Geestelijk zijn ze al volledig gefocust op de 2014-2020 tijdsbestek”, zegt hij. Hoewel nog enige wrijving tussen de hoofdstedelijke regio van Warschau en de rest van het land, “de meeste technische universiteiten en regio’s hebben al minstens gegeven een teken van de richting die ze willen gaan”.

Dat enthousiasme komt voort uit het feit dat, terwijl Polen is trots op de technologische bekwaamheid van de universiteiten, ze laag blijven in de Europese ranglijst. Van Nistelrooij hints Dit heeft deels te maken met een gebrek aan geld.

Ze willen de situatie van de vorige periode, 2007-2013, waarin 90 procent van de Europese middelen voor onderzoek naar de oudere lidstaten te vermijden, “zegt hij.” Tot nu toe, hebben zij hun geld besteed aan het bouwen van wegen. Nu de Polen tonen een bereidheid om te investeren in kennis en brengen uit andere delen van Europa.

Focussen op 2014 en verder

commissie van het Europees Parlement voor het regionaal beleid is te wijten om te stemmen over de voorgestelde wetten financiering, op 11 juni, met een volledige Europees Parlement stem schema voor de oktober. Als de wet krijgt een parlementaire meerderheid – en het heeft al de steun van de grootste fractie in het Europees Parlement, de conservatieve Europese Volkspartij – is het programma gepland met ingang van 1 januari volgend jaar.

Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren’

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval