Welke nieuwe roadmap van AMD betekent voor de gebruikers

Chipmaker AMD’s langverwachte analist dag bleek een allegaartje. Aan de ene kant, AMD’s nieuwe executive team presenteerde een visie van een mooie toekomst, waaronder een verschuiving naar complexe system-on-chip ontwerp en de ontwikkeling van een heterogene System Architecture aan de macht van de Fusion CPU + GPU chips ontgrendelen. Anderzijds, deze is veel praktischer met veel van de meest ambitieuze producten routekaart AMD nu zowel geduwd of geannuleerd. Dus wat betekent dit alles voor degenen onder ons die desktops en laptops aan te schaffen?

Tabletten; Amazon brengt Alexa stem assistent naar zijn tabletten met verbeterde Fire HD 8; tabletten; Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen, Laptops; ASUS ZenBook Flip UX360CA, First Take: Een lichtgewicht 13,3-inch 360- graad convertible, tabletten; Huawei MediaPad M3 octa-core tablet

Het hart van AMD’s productlijn is de A-serie APU (wat betekent dat een multi-core CPU en GPU op dezelfde sterven) voor mainstream pc’s. Bekend onder de codenaam, is Llano, de A-serie in de eerste plaats bedoeld voor 14- en 15-inch laptops, hoewel het ook wordt gebruikt in desktops. AMD lanceerde de A-serie in juni, maar haar productie-partner, GLOBALFOUNDRIES, bracht een groot deel van het jaar het oplossen van problemen met het 32nm proces. In december leken ze te hebben sloeg een hoek met zendingen en de A-serie is nu op grote schaal beschikbaar. Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung en Toshiba bieden allemaal een aantal mainstream notebooks met behulp van A-serie APU’s.

De vervanger voor Llano, bekend als Trinity, is vervaardigd door GLOBALFOUNDRIES met dezelfde 32nm recept en naar verwachting vanaf medio 2012. Die plannen zijn ongewijzigd. AMD executives zei klanten al samples en PC’s zal deze zomer beschikbaar zijn. De Trinity APU combineert een nieuwe CPU-kern bekend als Piledriver-een bijgewerkte versie van de Bulldozer kern gebruikt in de high-end FX-serie CPU-met krachtigere Radeon graphics. Het zal twee keer de prestaties op de zelfde macht, of ongeveer dezelfde prestaties te bieden, terwijl de consumptie van de helft van de macht, volgens AMD.

Een nieuwe rimpel is een low-power versie van de Drie-eenheid, speciaal ontworpen voor antwoord ultradunne laptops-AMD’s aan Intel’s Ultrabook. Deze notebooks zal zeer dun (in de analist dag afgelopen week AMD toonde een referentie-ontwerp dat 18mm dik gemeten), duren tot 12 uur op de batterij, en kosten $ 600- $ 800. Als AMD een Trinity APU kan leveren met solide CPU-prestaties en goede graphics, en ondergraven Intel’s derde generatie Core-processors (Ivy Bridge) op prijs, konden ze een aantal Ultrabook bedrijf te stelen.

Trinity zal in 2013 worden gevolgd door een APU met de codenaam Kaveri. De details over deze APU zijn nog steeds vaag, maar het zal een bijgewerkte CPU ontwerp, met de codenaam Steamroller, en een nieuwe grafische architectuur (bekend onder de generieke “Graphics Core Next”) bevatten. Het zal ook een van AMD’s eerste APU’s om enkele van de heterogene computing-mogelijkheden te introduceren.

The Low Road: Ultra-dunne laptops en tablets; Terwijl de mainstream A-serie kende een trage start, AMD’s low-power Brazos platform was een verrassing hit. AMD leidinggevenden zeiden dat ze verscheept meer dan 30 miljoen Brazos APU’s in het eerste jaar waardoor het de snelst groeiende platform in de geschiedenis van het bedrijf. Eenvoudigere C- en E-serie APU, vervaardigd door gieterij TSMC op een vaste 40nm proces worden gebruikt in een verscheidenheid van systemen waaronder netbooks en budget notebooks. Maar het was relatief goedkoop ultraportables zoals de HP Pavilion dm1z die echt Brazos op de kaart gezet. Ik had een kans om het testen van de oorspronkelijke dm1z, en meer recent de vernieuwde model, dat begint bij $ 400 met een snellere E-serie processor en Beats audio, en het blijft een van de top picks voor een betaalbare ultraportable.

AMD Brazos oorspronkelijk gepland om te vervangen door de Deccan platform, dat de Krishna APU opgenomen met twee of vier Bobcat cores (ter vervanging van de E-serie), en de Wichita APU met twee Bobcat cores (ter vervanging van de C-serie) -zowel geproduceerd op een 28nm proces. Dit werd vervangen door Brazos 2,0, die wordt geproduceerd op dezelfde 40nm proces, maar een snellere CPU en GPU en andere niet gespecificeerde functies. AMD zegt dat de verandering hen in staat stelt om te handhaven “platform continuïteit,” maar het is ook waarschijnlijk dat de 28nm productieproces gewoon niet op tijd klaar te zijn tegen de juiste prijs. Radeon 7970 en 7950 videokaarten op basis van AMD’s Tahiti GPU en vervaardigd op TSMC’s 28nm proces, alleen begonnen met het verschepen in de afgelopen weken. (Deze zullen worden gevolgd door lagere kosten GPU’s in de familie Southern Islands bekend als Pitcairn en Kaapverdië.)

Het zal niet tot 2013, dat AMD een 28nm versie van de low-power platform, genaamd Kabini zal introduceren, met een bijgewerkte Bobcat CPU core, met de codenaam Jaguar, en de heterogene computermogelijkheden, in andere 2013 producten, waaronder het Kaveri APU en Sea Islands GPU’s. AMD kreeg veel pers voor zijn tablet roadmap, maar veel van dit was niet echt nieuw, hoewel het bedrijf wel zorgen voor meer details. AMD heeft al een Z-serie dual-core APU voor tablets – gebruikt in de MSI WindPad Windows 7 tablet – maar de Hondo processor, gepland voor een release later dit jaar, wordt bestempeld als de eerste ultra low power APU voor tablets. Het wordt geproduceerd op een 40nm proces en is ontworpen voor Windows 8 tablets. In 2013 zal AMD een 28nm-versie, Temash, met de Jaguar CPU-update vrij te geven.

Alle huidige APU’s vereisen een aparte Hudson FCH (Fusion Controller Hub) voor het aansluiten van apparaten met behulp van SATA of PCI-Express interface. In 2013 zowel de Kabini en Temash APU’s zal dit FCH direct op de matrijs het creëren van een single-chip oplossing voor ultraportables, netbooks en tablets te integreren.

De High Road: Desktops; De belangrijkste wijzigingen zijn echter aan de andere kant van de roadmap van AMD met de high-end desktop chips. De huidige FX-serie CPU (Zambezi) -en de daarmee verband houdende Opteron server chips (Interlagos en Valencia) -suffered van een aantal van dezelfde 32nm productieproces ellende van vorig jaar, maar er zijn problemen met de nieuwe Bulldozer ontwerp. AMD reorganiseerde de chip in modules, die elk twee x86 CPU-cores, maar deelt een floating-point unit en andere componenten. De vangst is dat Windows 7 niet weet hoe ze efficiënt te verkavelen werkzaamheden aan deze modules. Microsoft heeft inmiddels een patch uitgebracht die de prestaties verbetert een beetje, maar het zal niet tot de release van Windows 8 later dit jaar dat we in staat zijn om te zien of Bulldozer echt kan leveren. Aan de analist ‘dag, AMD’s Lisa Su toegegeven dat Bulldozer “was een beetje zijn tijd ver vooruit.

AMD was gepland Zambezi volgen nieuwe 32nm CPU, Komodo, met zes tot 10 van de bijgewerkte Heimachine kernen (dat wil zeggen 4:57 Bulldozer modules). In plaats daarvan AMD nu plannen om een ​​Vishera CPU vrij te geven met 4-8 cores dat de bestaande socket en chipset, waardoor het een gemakkelijker upgrade zal gebruiken. AMD zal de stok met Vishera tot en met 2013 ook. Hetzelfde geldt voor de server roadmap, waar Terramar, een 20-core twee-chip-pakket, en Sepang, met 10 kernen, zijn vervangen door Abu Dhabi en Seoul (hetzelfde basisontwerp als Vishera). Met andere woorden, zal AMD de stok met hetzelfde 32nm processor en platform voor high-end desktops en servers ten minste tot 2014. Tegen die tijd moet Intel worden scheepvaart zijn eerste 14nm Core-processors en Airmont Atom SC.

Het bericht dat AMD niet langer zal head-to-head concurreren met Intel de snelste x86 kern opbouwen, of zelfs de meeste CPU cores verpakken in een enkele chip. Als CEO Rory Read zet het, de les van Brazos is dat AMD niet hoeft te worden op de “bleeding edge” om te slagen, in plaats daarvan moet zich concentreren op het bouwen van de producten van haar klanten en eindgebruikers echt willen.

Op de korte termijn, dat betekent dat het leveren van chips voor mainstream en ultra-dunne laptops op tijd door op 28nm uit naar volgend jaar en het annuleren van een aantal producten. Op de lange termijn, betekent dat de ontwikkeling van SoCs rond deze bouwstenen afgestemd op specifieke toepassingen-het meest waarschijnlijk mobiel, server en embedded niches. AMD houdt een flinke voorsprong op Intel in graphics en het zal doorgaan met de “totale rekenkracht” van de CPU + GPU te benadrukken, maar het zal niet tot de komst van de heterogene System Architecture – een meerjarig project met significante wijzigingen in de hard- en software architectuur – dat we echt het potentieel hier te zien. In de tussentijd zal AMD nog steeds hoofdzakelijk concurreren op prijs, terwijl Intel de snelste CPU’s bieden – vaak gepaard met AMD of Nvidia discrete graphics – voor high-end systemen.

Amazon brengt Alexa stem assistent naar zijn tabletten met verbeterde Fire HD 8

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

ASUS ZenBook Flip UX360CA, First Take: Een lichtgewicht 13,3-inch 360-graden converteerbare

Huawei MediaPad M3 octa-core tablet