Ultra-light micro air voertuigen

Nederlandse ingenieurs hebben de derde generatie van de DelFly autonome lucht voertuig gebouwd. De DelFly Micro maakte zijn eerste openbare vlucht eerder vandaag in Delft. Deze micro lucht voertuig weegt slechts 3 gram en heeft een spanwijdte van 10 centimeter. Deze zeer kleine afstand bestuurbaar vliegtuigje heeft een 0,4 gram camera. De DelFly Micro, die eruit ziet als een libelle, kan vliegen gedurende 3 minuten bij een maximale snelheid van 5 meter / seconde. Het kan worden gebruikt voor observatie in moeilijk bereikbare of gevaarlijke gebieden. Maar lees meer …

De foto hierboven geeft je een idee van de omvang van de DelFly Micro autonome lucht voertuig als het zit tussen een muntstuk van 1 euro te geven. (Credit: TU Delft) Hier is een link naar een grotere versie van deze foto.

Bovenstaande foto toont de drie generaties van de lucht voertuigen gebouwd voor de DelFly project. DelFly I (2005) had een afmeting van 50 cm, DelFly II (2006) een afmeting van 28 cm, en nu DelFly Micro een grootte van 10 cm. (Credit: TU Delft) Hier is een link naar een grotere versie van deze foto.

De DelFly project in bedrijf is geweest voor meerdere jaren aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft) .; Hier is een link naar het team dat de DelFly Micro ontwikkeld. U vindt meer foto’s en een korte video van een vlucht van de DelFly Micro op hun site te vinden.

Alvorens verder te gaan, laten we eens kijken naar het gewicht van de verschillende componenten van de DelFly Micro, die een totaal gewicht van 3,07 gram heeft. Hier is een link naar de volledige kenmerken van deze lucht voertuig.

Nu, waar deze ingenieurs vonden hun inspiratie? “Het basisprincipe van de DelFly’s is ontleend aan de natuur. De ‘libel’ heeft een cameraatje (circa 0,5 gram) aan boord dat zijn signalen doorstuurt naar een grondstation. Met de software die is ontwikkeld door de TU Delft zelf, objecten kunnen dan worden onafhankelijk erkend . de camera zendt tv-kwaliteit beelden, en laat daarom de DelFly II te worden bediend vanaf de computer. het kan worden gemanoeuvreerd met behulp van een joystick als de bestuurder was eigenlijk in de cockpit van het vliegtuig. het doel is om te kunnen om dit te doen met de DelFly Micro ook. ”

En wat is het volgende? “In een paar jaar tijd, de nieuwe doelstelling van het project, de DelFly NaNo (5 cm, 1 gram) wordt ontwikkeld. De Micro is een belangrijke tussenstap in dit ontwikkelingsproces. Een tweede doelstelling voor de toekomst is voor de DelFly te kunnen vliegen geheel zelfstandig dankzij software beeldherkenning. ”

Bronnen: Technische Universiteit Delft persbericht, via AlphaGalileo, 21 juli 2008, en diverse websites

Je zult verwante verhalen door de onderstaande links.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Batterij: 1 gram; camera en zender: 0,4 gram; Motor: 0,45 gram; Receiver: 0,2 gram; Actuators: 0,5 gram; Rest: ongeveer 0.52 gram

Engineering; Innovatie; Robotics; Technology; Wireless

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving