Science fiction: Waarom is het een must read voor IT-professionals

Het lezen van nieuwe roman Existence David Brin voor, een van de website herziening, eerder deze week, ik besefte al snel dat het was onderdeel van dat sub-genre van science fiction, dat ik graag denken als ‘futurist fictie’.

Vaak af in de nabije toekomst, futurist fictie is een “als dit gaat over” extrapolatie van de huidige trends, waarbij een auteur probeert de impact van een sociale of technologische veranderingen op de samenleving te begrijpen.

Dat betekent dat ze belangrijke boeken: ze zijn sociale ficties die proberen om de gevolgen van de trends te ontdekken op de samenleving, en op hetzelfde moment ontwerp ficties die ons verwijzingen naar de wereld die we bouwen geven.

Op die manier zijn ze fictie verwant aan de scenario’s gebouwd door futurologen, surfen een trendlijn in de morgen en trekken ons in een wereld die meer is dan misschien niet.

Misschien wel de meest bekende werken zijn vier romans van John Brunner, gezamenlijk bekend als de Club van Rome Quartet.

Geïnspireerd door het invloedrijke rapport Grenzen aan de groei en het werk van verschillende late jaren 1960 futuristen, waaronder nog steeds relevant Futureshock Alvin Toffler’s, de vier dystopische romans kijken naar vier verschillende trends, springen ze 40 jaar of zo in de toekomst.

The Sheep Look Up verkend de vorm van een vervuilde wereld, terwijl The Jagged Orbit was het verhaal van een wereld die worstelt met alomtegenwoordige geweld. Staan op Zanzibar, de bekendste roman in de reeks, is een multithreaded reis door een overvolle wereld, terwijl The Shockwave Rider, in zijn verhaal van een informatiesysteem verzadigd toekomst, gaf geboorte aan de taal van de computer security-industrie.

Brunner romans zijn niet de toekomst van die 1970 – ons vandaag. Ze zijn een out-of-focus caleidoscopische weergave van werelden, die zou zijn geweest, futurologisch voorspellingen gedramatiseerd en maakte meer persoonlijk. Maar ze zijn niet de wereld waarin we leven, zelfs als we aspecten van ficties Brunner’s kunt zien in onze steden en op onze netwerken.

Dichter bij komen vandaag boeken van auteurs als Bruce Sterling, Charles Stross, Vernor Vinge, en natuurlijk David Brin met zowel bestaan ​​en zijn 1990 roman Aarde.

Terwijl Bruce Sterling’s Islands In The Net toont zijn leeftijd, het was een van de eerste romans te proberen en te verkennen van de gevolgen van de netwerken en de globalisering voor overheden en bedrijven. We kunnen lachen om zijn gebruik van modems, maar Sterling’s langzaam balkanising verzelfstandigd 21e eeuw ligt dicht bij de wereld waarin we leven, en de problematiek van de mobiliteit en de beveiliging van gegevens in het hart van de roman worden steeds belangrijker.

Hetzelfde geldt voor Sterling’s Afleiding, een verhaal van een nabije toekomst politieke campagne, gedrenkt in de taal van sociale media en de complexiteit van de politiek in een genetwerkte samenleving – een genetwerkte samenleving zijn korte verhaal Maneki Neko verder onderzocht, met de wortels van Anonymous in zijn computationeel-gemedieerde samenzwering van altruïsme.

Een van de dingen fascinerende over Sterling is hoe bewust dat hij de rol van ficties in futurologie, werkzaam als onderdeel van de scenario gericht Global Business Network en intensivering tussen kunst en wetenschap. Sterling heeft onlangs geschreven uitvoerig over het idee van het ontwerp fictie, een manier van het verkennen van de gevolgen van het ontwerp op de samenleving en op de architectuur.

Charles Stross heeft uitvoerig geschreven over de problemen van het schrijven nabije toekomst science fiction, waar de niet-lineariteiten in de trends die ficties inspireren een boek kunnen verlaten verouderd voordat het de planken bereikt.

Zijn nabije toekomst misdaadromans, het stoppen State en regel 34, worden ingeklemd tussen vandaag en morgen, in een poging om de gevolgen van de huidige trends in de informatica begrijpen en netwerken over criminaliteit en opsporing in Schotland een decennium of zo weg. Samen met Rainbows Vinge’s maken ze intrigerende case studies naar de effecten op de samenleving van de alomtegenwoordige netwerken, embedded computing en doordringende machine learning. Op dezelfde manier Warren Ellis ‘serial graphic novel Transmetropolitan verkent de wilder randen van morgen, door de ogen van een eeuwigdurende journalist, een Hunter Thompsonesque journalist.

Dus waarom zijn deze boeken belangrijk?

Zoals technologen moeten we meer dan een technocratische elite, alleen gericht op onze machines en code. We kunnen werken aan wat Donald Fagen’s song IGJ genaamd “Een rechtvaardige machine om grote beslissingen, geprogrammeerd door fellows met mededogen en visie te maken”, maar we missen vaak zowel de compassie en de visie. Het is futurist romans als deze die ons helpen om de mogelijke gevolgen van onze technologieën te begrijpen, wat ons in situaties waar we kunnen inleven in de inwoners van die mogelijke werelden.

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

Het zijn boeken die moeten zitten op onze bureaus naast onze O’Reilly boeken en onze kopieën van Inc en Wired, het helpen begeleiden onze weg naar morgen.

En de futuristische fictie op mijn bureau vandaag? Het is momenteel Paolo Bacigalupi klimaatverandering dystopia The Drowned Cities. De toekomst hoeft niet altijd optimistisch te zijn …

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving