SAPPHIRE Nu 2011, de wrap

Zoals gebruikelijk is geworden, SAP legt de lat voor het creëren van een programma voor degenen onder ons die niet netjes passen in de media en analisten. Dit jaar was geen uitzondering en het team heeft een eerste klas taak ervoor te zorgen dat we toegang gekregen tot alle benodigde leden en de branche de hoofden van de raad van bestuur. Dat is de beste manier van het nemen van de temperatuur aan de top, terwijl het verstrekken van het decor voor analyse op basis van wat we zien in de kolen gezicht. Onze groep bestond uit Vinnie Mirchandani, Frank Scavo, Brian Sommer en Jon Reed. We werden vergezeld door Ray Wang en Vijay Vijayasankar op gepaste tijdstippen.

Wat is er te vertellen over deze groep is dat, met uitzondering van Vijay, alle leden hebben SAP de moeilijkste tijd van elke verkoper en vooral tijdens het onderhoud prijsstijging crisis gegeven. Het spreekt boekdelen aan SAP’s bereidheid om in overleg met haar critici en niet alleen degenen die consequent goed spreken van het bedrijf. In die zin is de Irregular ‘crew’ heeft gereageerd en zich ontwikkeld tot een meer professionele, gepolijst en gedisciplineerd outfit die jaagt met een doel SAP begrijpt.

De keerzijde is dat onze agenda’s vol waren en we waren gepland binnen een duim van ons laten vallen van uitputting. Dat is een prijs waard wanneer het proberen om je armen rond zo’n groot bedrijf. Zoals ik en anderen al vele malen eerder heb gezegd, SAP levert een voorbeeld dat weinig anderen kiezen om te volgen, maar vormen waarvan ik denk dat we allemaal voordeel. Dit jaar was geen uitzondering met de bestuursvergaderingen is bijzonder open en ontspannen.

Na zich te buiten aan een moment van zelf felicitatie, tijd om verder te gaan naar het vlees.

Dit jaar is de SAPPHIRE Nu was de eerste kans voor Jonathan Becher, interim CMO om echt te rekken zijn vleugels. Ik moet Becher’s aanpak die veel risico uitgevoerd bewonderen. Mensen houden niet van verandering, zelfs wanneer het voor het beter en bij deze gelegenheid ik geloof SAP scoorde een home run. Het moest.

De meeste analisten verwachten een conferentie voor de aftrap met de CEO troosten klanten door hen hoe goed het bedrijf doet het vertellen en dan krijgen meteen in aankondigingen van nieuwe producten en het af en toe een blik demo. Het internet is veranderd dat en we verwachten dat live-demo’s, maar het algemene patroon blijft hetzelfde. Salesforce.com is een beetje anders in dat het bedrijf viert succes van de klant vroeg tijdens Dreamforce. Deze keer, SAP draaide de hele evenement op zijn kop.

Afgewisseld met de belangrijkste keynotes, SAP ontketende sommigen van ons op klanten en partners, maar zonder de gebruikelijke PR oppassers op sleeptouw. Wat een verfrissende verandering !! Het betekende dat we konden de realiteit van deze mensen op de grond, maar zonder de onophoudelijke ‘herinterpretatie’ en draai PR houdt op alles te zetten op te nemen.

Ten grondslag liggen aan dit alles is het echte verhaal van de eigen transformatie van SAP. Als we aan het einde van de derde dag bereikte ik ervan overtuigd was dat mijn eerste indrukken waren bevestigd. SAP is rustig in kaart brengen van een andere koers. Het zal niet naar ieders smaak en collega’s zullen ongeduldig zijn. Ik was blij om te zien dat ongeduld wordt gedeeld door degenen die aan de top van de SAP voedselketen te zitten.

Board level executives worden betaald op een blij lachend gezicht te zetten, ook als rondom is stormachtig. Bij deze gelegenheid, ik voel het bedrijf wordt steeds comfortabel met zichzelf en is zowel duidelijker en zekerder, waar zij en haar klanten toekomst legt. Er was niet het voorgevoel van gedwongen mars upgrades, wild ingrijpende wijziging – hoewel verstoring is nooit ver weg. Vanuit mijn perspectief is gespiegeld ook wat ik zag bij SAP’s HQ de andere maand. Dat consistentie is van vitaal belang om te begrijpen hoe een bedrijf presteert en vertegenwoordigde een deel van wat ik tot financiële analisten uitgelegd in een gesloten sessie.

In een gesprek met lange tijd collega’s, klanten, partners, ontwikkelaars en collega SAP Mentoren was er een algemeen gevoel dat terwijl elementen van de drie dagen waren een beetje cheesy, het totale gehalte was van een kwaliteit die iedereen iets waardevols om plaats te nemen gaf. Het is misschien niet voor Googlesque krantenkoppen, maar dat maakt niet uit voor SAP-klanten.

Zoals altijd met SAP, er een moeras complexiteit net onder de oppervlakte. Het is nu naar beneden om het bedrijf over te nemen wat zij zagen in de reacties grotendeels tevreden klanten en vooruit. Je kunt stellen dat een algemene verbetering van de economie altijd verandert attitudes. Dat terzijde, de SAP-klantenbestand heeft altijd veel te mopperen. Bij deze gelegenheid, die om gewichtige waren grotendeels gedempt als klanten en vooral ASUG leden beseffen dat het verkrijgen van de beste van wat SAP biedt, is zoveel hun verantwoordelijkheid als het SAP. Dat is een relatief nieuw fenomeen dat vliegt in het gezicht van een rechtszaak waar de vinger wijst vrijwel altijd bij SAP.

De volgende scorecard komt op SAPPHIRE Madrid. Het is slechts een paar maanden weg, maar zal dienen als een benchmark test van hoe staat SAP wordt steeds in het houden op de levering beloften.

Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Dag een zaag SAP draaien het podium over aan niet-SAP visionaire denkers en de Amerikaanse SUG (ASUG.) Dit was onverwacht, maar het kreeg de menigte denken over wat SAP betekent en waar het voor staat. Sommigen dachten dat de visionaire panel was een beetje gekunsteld. Ik deed het niet. Ik zie geen manier SAP kan de gedachten van onafhankelijke en wereldklasse denkers controleren;. Dag twee zag co-CEO Jim Snabe en Bill McDermott probeert een soort tv-show, maar met verhalen van klanten vooraan in het midden. Zoals ik al eerder zei – geen product in zicht en het werkte redelijk goed. Volgende keer zou ik liever live getuigenissen te zien;. Dag drie zag een opgewonden en blij mede-oprichter Hasso Plattner het beantwoorden van 13 veelgestelde vragen over het bedrijf de technische strategie. 13? Ik zou liever drie. Nogmaals, voorbeelden klant dacht zwaar. Dr. Plattner trok lach van de menigte toen hij gespot co-CEO Bill McDermott op advies van zijn iPad, wat impliceert dat McDermott had betere deals te sluiten, omdat hij duidelijk was geen aandacht aan de heer dr professor. Het is een heel lange tijd geleden dat ik heb gezien Dr Plattner zo vrolijk, een toon terug in onze volgende vergadering.

Wolk, Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro