SmartGate niet te trekken zijn gewicht

Biometrie experts, San Jose State University Nationaal Biometrie Test Centre directeur Dr. Jim Wayman en Dr Tony Mansfield van de Britse National Physics Laboratory, die al een evaluatie van het systeem op basis van de eerste acht maanden van de werking, zei dat de technologie was opvallend goed gepresteerd.

Echter, Wayman vandaag toegegeven dat “het is nog niet duidelijk, dat [het systeem zal aanbieden] nog geen kosten return”.

De Australische regering naar schatting brachten rond AU $ 1.900.000 ontwikkelen en onderhouden van het systeem als een sneller alternatief voor manuele verificatie Customs zich voorbereidt om te gaan met scherpe pieken in de aankomende passagiers verwacht als grote capaciteit vliegtuigen zoals de A300 start van dienst te treden.

Actuele gegevens op basis van de 84.000 transacties SmartGate heeft tot nu toe verwerkte suggereert dat het zou kunnen verbeteren op handmatige controle tijden met maximaal 65 procent gemiddeld.

SmartGate neemt de noodzaak voor handmatige controles personeel door het mechanisch scannen gezicht van iedere passagier voor vergelijking met een wiskundige vertegenwoordiging van hun gelaatstrekken vooraf opgeslagen op hun paspoort. Echter, tot nu toe, het paspoort controle van het systeem is alleen beschikbaar gesteld aan Qantas lange-afstandsvluchten vliegtuigbemanningen die hebben deelgenomen aan de eerste tests van het systeem.

Wayman zei dat, tenzij SmartGate werd aangeboden aan een groter aantal reizigers was het onwaarschijnlijk dat de schaalvoordelen die nodig is om de kosten te rechtvaardigen bereiken.

Het toevoegen van de douane moeilijkheden bij het bereiken van die schaal, Wayman gesuggereerd dat de meeste Australiërs niet vaak genoeg te reizen om naar aanleiding van de inschrijving voor SmartGate beschikbaar voor het grote publiek. Volgens informatie van Wayman meeste Australiërs het land niet meer dan 10 keer per jaar verlaten en in elk geval, werden de meeste pieken in personenauto belastingen verwacht worden veroorzaakt door toeristen.

Het is misschien niet effectief voor reizigers die alleen door het systeem één keer zal gebruiken in een periode van 10 jaar zich inschrijven worden gekost, “zei hij.

Op zijn minst gezegd Wayman, SmartGate moet worden uitgerold naar andere internationale luchthavens en de in aanmerking komende groep uitgebreid tot bemanningen van alle luchtvaartmaatschappijen.

Ik denk dat je kon het geval te rechtvaardigen als je alle vliegtuigbemanningen deden op vrijwillige basis, zou je genoeg paspoort krijgen via de systemen om te zeggen ja het betaalt voor zichzelf, “zei Wayman.

Bovendien, zei Wayman, Douane zou overwegen om vliegtuigbemanningen om het systeem te gebruiken off-duty en aan te bieden aan leden van frequent flyer groepen.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving