Web-based e-Freight center te stroomlijnen scheepvaartsector

De scheepvaart kan een verlies van tonnage van verlagingen van de papieren te zien, werk en tijd besparen met een web-based e-Freight center.

Telco’s, TPG geldt om deel te nemen in Singapore mobiel spectrum veiling, veiligheid, VPN verbod ter bescherming van het auteursrecht discriminerend zijn, zullen de gebruikers ondergronds rijden; Innovatie; Self-rijden taxi’s naar gratis ritten aanbieden in Singapore; Banking; Singapore opent lab voor FinTech experimenten

Singapore, 16 februari – Moving ton vracht is een tijdrovend en papier; intensieve aangelegenheid. Maar een gezamenlijk initiatief van Singapore Network Services (SNS) en Singapore National Shippers ‘Council (SNSC) het ontwikkelen van een E-Freight Centre, is ingesteld om de scheepvaart te stroomlijnen.

De E-Freight Centre zal dienen als een elektronische aanloophaven waar verladers kunnen, krijgen vracht- en service prijzen, boek laadruimte en het genereren van de scheepvaart; documenten. In aanvulling op de scheepvaart schema’s, real time tracking toelaat, rond-de-klok monitoring van zendingen.

Naast de vermindering van papier werk, is er ook een aanzienlijke tijdwinst;. De gemiddelde tijd die nodig is om een ​​offerte van de vrachttarieven en boeken te verkrijgen; zendingen vergt ongeveer 25 minuten, terwijl de E-Freight center verwacht een hebben, doorlooptijd van minder dan vijf minuten. Met een gemiddelde van 100 scheepvaart; transacties per rederij dagelijks gedaan, de cumulatieve kosten en tijdsbesparingen, kan aanzienlijk zijn.

De gezamenlijke initiatief van SNS en SNSC werd ondertekend onder auspiciën van, de Trade & Development Board van Singapore (TDB). “Ik geloof dat ons, E-Freight Centre visie van Singapore zal een aanvulling op een geïntegreerde zijn, logistiek knooppunt en dient om de zichtbaarheid te verhogen om de verladers en te versterken; de status van Singapore als een internationale scheepvaart en logistieke hub,” zei; John Lu, voorzitter van de Raad van de Singapore National Shippers ‘.

David Chin, vice-CEO Singapore Trade Development Board benadrukt, noodzakelijk voor de scheepvaart om zijn concurrentiepositie te handhaven met behulp van IT en e-commerce. “De concurrentiepositie van de nieuwe” E “economie, niet alleen richten op de fysieke efficiëntie en superieure middelen infrastructuur, zoals, deze worden fundamentele pre-vereisten De onderscheidende rand zullen voortvloeien uit de;. Toegevoegde waarde bij het verlenen van internationale logistieke diensten in de levering, met de keten, “zei de heer Chin.

E-Freight Centre zal naar verwachting online komen op 28 maart met verbeteringen, zal naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar. Gebruikers zullen moeten registreren voor, toegang en betalen een contributie.

TPG geldt om deel te nemen in Singapore mobiel spectrum veiling

VPN verbieden ter bescherming van het auteursrecht discriminerend zijn, zal ondergronds rijden gebruikers

Zelf rijden taxi’s naar gratis ritten in Singapore bieden

Singapore opent lab voor FinTech experimenten