TASICT pleit voor transparante Tasmanian call center beleid

De Tasmaanse regering moet een call center beleidsstrategie te consolideren als het wil om verdere investeringen te zien in de sector, volgens Dean Winter, chief executive van de staat zelf-gelabeld piek IT-industrie, TASICT.

De staat overheid moet een strategie die een transparante en aantrekkelijk aanbod voor elk bedrijf op zoek naar call center activiteiten te verplaatsen naar de staat biedt consolideren “, zei Winter.” Dit is een zeer competitieve markt, met name met het vasteland van staten en Nieuw-Zeeland.

Tasmanië call center landschap heeft heel wat activiteit de laatste tijd, met, Vodafone, OfficeMax Australië, Serco, en deze week, Qantas beweging te verhuizen hun call centers om de Apple Isle.

Voor de winter, terwijl Tasmanië biedt bedrijven een aantal redenen te verhuizen hun activiteiten – met inbegrip van lagere lonen en kosten van levensonderhoud van werknemers – een geconsolideerde call center beleid zou haar positie veilig te stellen als de go-to stellen voor call center activiteiten.

Een van de strategieën van de Tasmaanse regering moet, volgens Winter, is een beleid om de gevolgen van de loonbelasting op bedrijven werknemers in dienst in de staat te verminderen.

De kers op de taart is loonbelasting ondersteuning. Payroll is een belasting voor de werkgelegenheid en de beste manier om banen te creëren is om te stoppen hen belasten “, zei Winter.” Door het verstrekken van payroll fiscale prikkels voor het bedrijfsleven, is de Tasmaanse regering het maken van de toestand meer concurrerend.

Winter gewaarschuwd dat, hoewel Tasmanië gang in het centrum sector oproep had gezien, de staat die nodig is om duidelijk te interstate beleggers te maken dat het een aantrekkelijke locatie voor dergelijke operaties.

Vodafone, OfficeMax Australië, Serco, en nu Qantas zijn alle recente succesverhalen voor Tasmania, “zei Winter.” We hebben ook banenverlies in de sector, zoals de M2 ​​Group en nu Sitel gezien.

“Tasmanië heeft behoefte aan een duidelijk en transparant call center beleid dat ervoor zorgt dat we het aantrekken en behouden van deze banen in een zeer competitieve markt. We moeten ervoor zorgen dat deze mogelijkheden worden begrepen door potentiële investeerders,” zei hij.

Winter’s oproep komt als de natie van de luchtvaartmaatschappij, Qantas, verhuist naar de drie Australische call centers in een faciliteit gevestigd in Hobart te consolideren in 2016, als onderdeel van de AU $ 2000000000 transformatieprogramma.

Volgens Qantas, wordt de transformatie naar verwachting leiden tot een vermindering van 5.000 arbeidsplaatsen – of een zevende van de 35.000 man sterke personeelsbestand, 90 procent daarvan is gevestigd in Australië.

Qantas binnenlandse chief executive officer, Lyell Strambi, zei dat het bedienen van de drie call centers in afzonderlijke staten efficiënt was, vooral omdat klanten zich wenden tot online en social media kanalen om verbinding te maken met het bedrijf.

Tech industrie; Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen; After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar; tech industrie, British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval

“Sinds 2005 heeft belvolume gehalveerd en we zien nu dertig keer meer bezoeken van klanten om Qantas.com dan we in onze call centers te ontvangen. Dit is een lange-termijn verandering in het gedrag van klanten die we verwachten te blijven,” zei Strambi.

Voor Strambi, het verplaatsen van de call centers naar Tasmanië was een no-brainer, met het bedrijf in staat om de lagere kosten van de operatie worden aangeboden door te werken in de staat te benutten.

Hobart was de logische keuze voor ons om onze Australië call center activiteiten te baseren vanwege de moderne faciliteiten, de beschikbare ruimte binnen de bestaande site, en de lopende kosten van die daar actief zijn.

“De Tasmaanse regering staat zeer positief tegenover onze Hobart call center geweest en gaat over de toekomst van de activiteiten Qantas Group in de staat gepassioneerd,” zei hij.

Tasmanië heeft geworsteld in de afgelopen jaren een gezonde belangrijke economische indicatoren zoals investeringen werkgelegenheid en economische groei, ten opzichte van de nationale trends te behouden.

Volgens de structurele veranderingen in de Tasmaanse Economy informatie paper (PDF), uitgegeven door de Tasmaanse ministerie van Financiën en van Financiën medio vorig jaar, hoewel de economie van de staat is gegroeid en gediversifieerd in de afgelopen 20 jaar, cyclische druk gedreven door de sterke Australische dollar en het vasteland van trends in de sector hebben de algehele economische gezondheid beïnvloed, industrie en bosbouw van de staat zijn de aanbestedende tientallen jaren – mede als gevolg van de sterkte van de Australische dollar – terwijl de migratie van jonge werknemers naar het vasteland van Australië ook heeft geraakt potentiële omzet. .

Volgens de staat ministerie van Financiën, de publieke sector Tasmanië staat voor grote budgettaire uitdagingen als gevolg van de groeiende vraag naar overheidsdiensten tegen zwakke groei van de omzet.

Overheid spelers zijn enthousiast om de investeringen in bestaande en nieuwe technologie-industrie aan te moedigen in de staat geweest, met de Tasmaanse Schatkist benoemen van high-tech industrie als een van de zakelijke gebieden met de “grootste vooruitzichten voor de levensvatbaarheid op lange termijn”.

Ondertussen zijn belanghebbenden uit de sector in de staat nauw kijken naar de voortgang van de toestand van de nationale breedbandnetwerk (NBN) uitrol, waarvan een groot deel wordt; behandeld door VisionStream.

Echter, zoals onlangs in april, TASICT; getrokken; of Tasmaniërs ooit NBN uitrol in de staat voltooid zou zien, wat erop wijst dat het niet zou worden voltooid pas na 2028 als het was om contionue op het huidige run rate.

Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren’

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval