SAP’s McDermott: Oracle Fusion upgrade zou kunnen betekenen dat het stroperij tijd

Oracle en SAP wordt het duking in de rechtbank volgende week over de TomorrowNow rechtszaak, maar de echte vuurwerk voor IT-kopers zullen volgend jaar komen.

Waarom? Oracle wordt naar verwachting begin uitrol van haar Fusion apps in 2011. Zoals eerder opgemerkt, Oracle verwacht de helft van haar klantenbestand om te upgraden naar Fusion applicaties binnen 5 jaar.

De grote vraag is of Oracle-klanten — met name al die mensen op Siebel, PeopleSoft en JD Edwards — het fusieproduct cyclus zal gebruiken om te gaan winkelen voor alternatieven.

Dat is waar SAP komt. Op het derde kwartaal conference call woensdag, SAP CEO Bill McDermott verwelkomd Oracle’s Fusion productcyclus. Die positionering kan worden afgedaan als bravoure, maar hier is hoe de enterprise resource planning buying cycle afspeelt

McDermott weet dit spel goed. Hij realiseert zich dat elke Fusion upgrade een kans om weg te wrikken een Oracle klant kan zijn. McDermott zei

Allereerst met betrekking tot de concurrent die een nieuwe product op de markt, gezien het is enkele jaren laat nu, blijft nog te bezien of het zal nog een jaar laat. Dus laten we eens zien of ze blijven laat.

Het feit van de zaak is dat ze niet erg goed doen in één generatie releases, dat is de reden waarom ik denk dat ze langs de messaging afgezwakt om in principe een soort van beta’ering en testen met een aantal klanten over “hun nieuwe product”.

We kijken uit naar de dag dat ze een soort van een nieuw product of een nieuwe release niveau kunnen hebben, want die vervolgens in hun bestaande installed base van alle implementaties dat ze op de M & A voor hebben gedaan in een kopen zullen zetten al die klanten modus.

Zij moeten een beslissing nemen. Zij zullen moeten een beslissing om de erfenis en het onderhoud aan die ervoor zorgen maken of ze zullen moeten een beslissing over te stappen te maken. Indien zij overwegen over te schakelen naar een nieuw platform of een nieuwe toepassing van Oracle, u en ik en iedereen op deze oproep weten dat ze gaan om te winkelen tegen SAP, als om geen andere reden dan alleen maar om eerlijk te zijn Oracle op prijs te houden. Wat betekent dat we komen om de tafel in een koopbeslissing met een klant.

Met andere woorden, kan de IT-koper SAP en Oracle uit te spelen elkaar voor een paar jaar om te komen.

: SAP McDermott aan Oracle’s Ellison: kom maar op

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf

Je ogen een upgrade van Oracle of SAP; Je evalueert beide; En je extraheren concessies van één van de twee verkopers als u een keuze te maken.

Oracle’s Ellison is gericht op HP’s Apotheker, TomorrowNow proef jabs escaleren; SAP Q3 resultaten missen verwachtingen, haalt uit naar Oracle strategie

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf