PsiXpda beoordeling

Wanneer techneuten van een bepaalde leeftijd vergaderd zijn, wordt één onderwerp bijna gegarandeerd om het debat te stimuleren: Psion. Tien jaar geleden het bedrijf domineerde de handheld-markt in het Verenigd Koninkrijk, de Series 5 is haar bekroning naar de mening van velen.

De Series 5 is al lang voorbij, maar de goede herinneringen blijven. Nu een werknemer ex-Psion en een Psion evangelist hebben de handen ineengeslagen om ons een nieuw apparaat te brengen met meer dan een echo van vergane glorie van het bedrijf.

De 430g PsiXpda is een ‘ultra-mobile zakcomputer of UMPC. Deze Windows XP apparaat is niet goedkoop voor £ 500 (incl. BTW), dus moeten we een nuchtere blik op de vraag of het een plaats in het arsenaal van de moderne mobiele professional verdient te nemen.

Ontwerp, als je het kan passen in je zak, zal de PsiXpda zitten vrij zwaar als het 430g weegt. Het meet 174mm breed en 84mm diep en 25 mm dik, waardoor het een beetje dik maakt. Het heeft een volledig QWERTY-toetsenbord dat kan worden onttrokken wanneer dit niet nodig is: in de ‘gesloten’ de configuratie van de PsiXpda lijkt eerder als een handheld-games console, omdat het scherm naar buiten kijkt en omdat het bovenste gedeelte is gemaakt van een glanzende zwarte plastic. Een zilveren band loopt rond de randen, terwijl de rug is zwart – dit keer met een rubberen afwerking te helpen grip bij plaatsing op een bureau.

De 5in., 430g PsiXpda wordt geleverd in zwart of wit en draait Windows XP.

De 800-by-480-pixel scherm maatregelen 5in. over de diagonaal, en finger-touch-sensitive. Er is ook een stylus in een huis aan de linker hoek. Dit is één van die kleine, telescopische zaken je gewend te vinden in PDA’s, en het is niet bijzonder nuttig. We vonden toevlucht te nemen tot het einde van een pen of een vinger in plaats.

Je hoeft niet naar het touch-screen te gebruiken, want het is geflankeerd door een touchpad en een paar van de muisknoppen. Deze kunnen worden gebruikt om de cursor te manipuleren en selecties te maken op de gebruikelijke wijze. Dus, met het scherm naar beneden geklapt en naar buiten kunt u surfen op het web, het vinden van mediabestanden en alles wat niet typen vereist doen. Dit kan onder meer het maken van video-oproepen, want er is een VGA-resolutie webcam aan de linkerkant van het scherm, boven de muisknoppen. Een paar knoppen aan de rechterkant van het scherm kunt u de helderheid aan te passen.

Als u het toetsenbord duw je het schermgedeelte van u bloot te leggen en kantel deze omhoog totdat de PsiXpda ziet eruit als een mini-notebook. De scharnieren zijn sterk genoeg om het deksel sectie op elke hoek tot bijna 90 graden te houden, dus je moet in staat zijn om een ​​comfortabele omgeving gemakkelijk genoeg te vinden.

Een van de beste features van de Psion Series 5 was zijn uitstekende toetsenbord, dat veel gemakkelijker te gebruiken dan haar geringe omvang zou leiden u naar geloven was. Het was mooi individuele toetsen die een uitstekende tactiele feedback gaf gedefinieerd. De PsiXpda’s toetsenbord is teleurstellend daarentegen, en levert een veel minder bevredigende type-ervaring.

De toetsen zijn plat en dicht bij elkaar, en sommige van onze beoordeling unit vereist een grotere druk dan anderen. Dit betekende dat we moesten meer druk in het algemeen dan we comfortabel met waren toe te passen, maar dit mag geen moeite meer heavy-handed typisten. De toetsen ook variëren in grootte, die op de Q en nummer rij wordt iets smaller dan die op de A en Z rijen. Al deze factoren maakte het typen van een karwei dan we zouden willen.

De PsiXpda wordt geleverd met een AC-adapter, een uit één stuk stereo headset, een pc-verbindingskabel en een neopreen envelop-stijl beschermhoes. Er is geen documentatie die bij het apparaat – moet u dit downloaden van de PsiXpda web site, maar er is niets in het vak aan je dit vertellen. Een krijgen gestart vel echt moeten worden opgenomen.

Kenmerken; De PsiXpda draait Windows XP Professional op een 1.1GHz Intel Atom Z510 processor ondersteund door 1 GB RAM. Er is 16 GB SSD opslag. Met Windows XP Professional, de vooraf geïnstalleerde toepassingen en een of twee toevoegingen van onze eigen veiligheid te verhogen wanneer aangesloten op het internet, we hadden over 9GB vertrokken voor data en extra toepassingen. Een USB-stick of een microSD-kaart kan ook worden gebruikt om de opslag te vergroten, en het apparaat graag gestreamde muziek en video’s uit beide bronnen.

Het apparaat mist bekabelde Ethernet-connectiviteit, maar zowel Wi-Fi (802.11b / g) en Bluetooth (2.0 + EDR) worden geïntegreerd. Een Fn toetsencombinatie op het toetsenbord maakt deze draadloze verbindingen aan en uit. Mobiele breedband is ook aanwezig: je nodig hebt om een ​​SIM-kaart in te voegen met een 3G-data contract en tweak sommige instellingen moeten over de bijgeleverde software voor uw verbinding. De handleiding geeft instellingen voor de belangrijkste Britse netwerk operators, en we hadden geen problemen met het opzetten van een Oranje-verbinding. De software ondersteunt tekstberichten ook.

Er is een full-size USB 2.0-poort aan de achterkant en een Mini-USB connenctor aan de linkerkant. De voorkant heeft een docking poort, hoewel er geen randapparatuur beschikbaar te hechten aan het. Naast dit is een microSD-kaartslot – label, in een nogal ouderwetse manier, T-flash (TransFlash).

De achterkant bevindt zich ook de aan / uit schakelaar, een knop voor het draaien van de achtergrondverlichting van het scherm aan en uit, de stekker en een 2,5 mm headset-aansluiting. We liever een 3,5 mm-aansluiting: één van de mogelijke toepassingen van de PsiXpda is als een draagbare mediaspeler, en de mensen zijn waarschijnlijk een betere headset dan de gebundelde eenheid willen. De laatste, met zijn platte, onbeschermd, in-oordopjes, is niet bijzonder comfortabel, noch van zeer hoge kwaliteit.

Prestaties en levensduur van de batterij; We hebben al gezegd onze teleurstelling met het toetsenbord van de PsiXpda’s. We hebben ook een aantal problemen met het scherm, die op 5in. en 800 bij 480 pixels is ondergespecificeerd voor vele taken. Open een document in OpenOffice, bijvoorbeeld, en de tekst is zeer klein als je wilt om de volledige breedte van een A4-pagina te zien. Stimuleren van de tekst op een comfortabele grootte laat slechts een paar lijnen zichtbaar en is niet erg bevredigend.

Veel van dialoogvensters Windows XP zijn ook gewoon te groot voor het scherm om tegemoet te komen, dus je kunt niet hun selectie knoppen te zien.

U kunt omzeilen sommige van deze problemen. U kunt overschakelen naar een geïnterpoleerde schermresolutie van 1024 bij 768 pixels, bijvoorbeeld, hoewel dit laat het display te kijken wazig en is niet geschikt voor langdurig gebruik. Een andere optie, die zou kunnen werken voor de afgifte dialoogvensters, is om het scherm te draaien. Dit kan gedaan worden door middel van 90, 180 en 270 graden via een app die zit in het systeemvak. Het is een fiddle, maar het werkt. Het portret oriëntatie van het scherm is handig voor een aantal andere activiteiten, zoals het lezen van e-books.

Algemene gang van zaken was redelijk maar niet uitstekend. Toepassingen laden vrij snel, en zolang je niet lopen te veel in een keer dingen zijn prima.

levensduur van de batterij is een punt van zorg. Anekdotische zijn we erin geslaagd om meer dan een halve dag het gebruik van het apparaat te krijgen. Toen hem werd gevraagd om muziek te continu af te spelen vanaf een USB keydrive met het scherm gedwongen te blijven en zowel Wi-Fi en Bluetooth actieve we kregen een schamele 1 uur 50 minuten van de 1850 mAh batterij. Dit betekent niet gunstig te vergelijken met netbooks van vandaag.

Conclusie; De PsiXpda handelt een beetje aan de oude Psion naam – en misschien wel doet zichzelf een slechte dienst door dit te doen, want het roept een prachtig goed ontworpen en populaire apparaat erg (hoewel de Series 5 was niet zonder technische problemen). De PsiXpda, daarentegen, is een goed, maar niet geweldig apparaat, de belangrijkste kwesties zijn ergonomie en levensduur van de batterij.

Het is moeilijk om te zien hoe deze UMPC een plaats in een moderne mobiele werknemer reistas kan vinden. Degenen die willen reizen licht nog productiever zijn waarschijnlijk om te kiezen voor een high-end netbook of een ultradraagbare, met een groter scherm en een beter toetsenbord. Als je vooral wilt audio- en video on the move, toen bestaande draagbare mediaspelers en vele smartphones zal het werk doen prima.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop